Keresés a blogban

Hawaii csirkemell



Egy igazi retro kajával készültem nemrég az egyik pókervacsorára, a nyolcvanas évek vége felé divatos klasszikus éttermi fogását, a hawaii csirkemellt, vagyis az ananászos csirkét készítettem a haveroknak. Nem vagyok nagyon oda a hús és gyümölcs párosításáért, kevés ilyen ételt szeretek igazán, de vannak kivételek, és ez az egyik kedvencem azok közül. Mint kiderült, nem csak nekem, mert az egész tepsi étel elfogyott az utolsó falatig. 



Hozzávalók:

. 1 kg csirkemell filé
. 1 ananász (vagy konzerv ananászkarikák, cukrozatlan saját lében)
. 20 dkg érlelt cheddar sajt
. egy üveg világos sör
. 2 ek. vaj vagy ghí
. 2-3 ek. liszt
. 20 dkg jó minőségű sonkaszalámi (min. 80% sertéshús tartalom)
. só, bors, fokhagyma granulátum, hagymapor, szerecsendió
. egy tojás sárgája
. mustár
. olívaolaj vagy ghí


Elkészítés:

1. A csirkemelleket egy kissé megklopfolom, hogy mindenhol egyenlő vastagságúak legyenek, kb. egy-másfél centi vastagságra.
2. Fűszerkeveréket készítek, egy rész só, egy rész frissen őrölt bors, fél rész fokhagyma és fél rész hagyma granulátumból, amivel alaposan befűszerezem a húsok mindkét oldalát, majd félreteszem.
3. Elkészítem a sajtmártást, amihez egy lábosban felhevítem a vajat, rászórom a lisztet, amit folytonos keverés mellett aranyszínűre pirítok, egy világos rántást készítve ezzel.
4. A rántásra szórom a lereszelt sajtot, elkeverem, majd hozzáöntöm a sört és állandó keverés mellett, addig főzöm, míg besűrűsödik és sima krémes nem lesz.
5. Lehúzom a tűzről, reszelek rá egy fél szerecsendiót, belekeverem egy tojás sárgáját, fél kanál mustárral, sóval és fehérborssal ízesítem, majd félreteszem hogy langyosra hűljön.
6. Egy serpenyőben olívaolajt (vagy ghít) forrósítok, közepesnél erősebb fokozaton, és kb. két percet sütve oldalanként, aranybarna kérget sütök a húsokra, melyeket egy tepsi aljára szorosan egymás mellé elhelyezek.
7. A húsok tetejét beborítom a sonkaszalámi szeletekkel.
8. A serpenyőbe ezután vajat vagy ghít teszek, és az ananászkarikák mindkét oldalát szép aranyszínűre karemellizálom, azután a tepsibe teszem a húsok tetejére.
9. A sűrű sajtmártást az ananászok tetejére öntöm, beborítva azokat, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 10-15 percre, míg a sajt meg nem pirul a tetején.


A rizs a klasszikus körete az ananászos csirkének, én is ezt csináltam hozzá. Párolt hosszúszemű rizzsel és rukkolából, jégsalátából, és kevés borsóhajtásból készített friss salátával tálaltam.
Tipp: Csirkemell helyett készíthetjük pulykamell filéből, vagy kicsontozott csirkecombból is. Ugyan ezt az ételt csinálhatjuk sertéskarajjal és szilva vagy almaszeletekkel is, amihez a sajtmártást sör helyett pl. ciderrel készítjük.
Remek fogás ez, ami a szaftos, puha fűszeres hús, az édes karamelles gyümölcs, és a krémes kissé kesernyés sajtmártás együttes ízharmóniája... Érdemes elkészíteni!

Könnyű, üde gyümölcsös fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy palack Irsai Olivért.

1 megjegyzés:

  1. Kicsit sokallom a fél szerecsendiót, baromi markáns fűszer, ural mindent.
    Ezt a fogást Baján a Tanyacsárdában készítik meglepően jól, rendszerint ezt kérem - már ha nem Óvári borjúbordát, mert az is kiváló.
    (ez nem reklám volt)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!