Keresés a blogban

Paella tenger gyümölcseivel (Paella del mar)




Még mindig tart a grillszezon ha úgy vesszük. Az idő jó, nincs hideg még este sem, úgyhogy akinek kedve tartja nyugodtan szervezhet még kerti grillpartyt, vagy akár egy paella főzést a szabadban. Annál is inkább itt az ideje egy tengeri herkentyűs ételnek, mivel október van, ami „R”-betűs hónap lévén, klasszikus kagyló szezonnak számít. Ráadásul egy ilyen fogással akár megidézhetjük a nyári tengerparti nyaralás emlékeit is.
Így bár ezt az ételt én még nyár közepén készítettem, csak eddig a laptopom mélyén lapultak a képei, úgy gondoltam még aktuális lehet, és nem késő most megírni a posztot hozzá.



Hozzávalók (6 adaghoz):

. 1 kg. egész csirkecomb
. 15 dkg. füstölt paprikás „chorizo” kolbász
. 14-16 db. friss kék kagyló
. 6 db. nagyméretű nyers garnélarák
. 2 csésze (2,4dl/cs.) kerek szemű rizotto vagy paella rizs
. 1 liter csirke alaplé
. 2 db. nagyobb érett paradicsom (ökörszív vagy marmande)
. 2 db. piros kápia paprika
. 2 közepes sonkahagyma
. 3-5 gerezd fokhagyma
. 1-2 db. chili paprika
. ½ csésze zöldborsó (lehet fagyasztott)
. 1 cs./0,12 g. valódi sáfrány (Kotányi)
. 2 ek. pirospaprika
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy paella-serpenyőt (38 cm-es átmérőjű) felforrósítok, annyi olívaolajat öntök bele, hogy ellepje az alját, majd beledobálom a nagyobb darabokra vágott hagymát, kápia paprikát és a felkarikázott kolbászt.
2. Mikor üvegesre pirul a hagyma és a kolbász is kiengedi a színét, hozzáadom a kicsontozott és nagyobb falatnyi darabokra vágott csirkecombot, és kevergetve pirítom 3-4 percig míg a hús színt nem kap mindenhol.
3. Sózom borsozom, majd megszórom a pirospaprikával, és hagyom fél percig hogy a zsíron kioldódjanak a paprika ízei és színe.
4. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot, és folyamatos kevergetés mellett kb. 2 percig pirítom tovább, miközben hozzáadom a felaprított fokhagymát is.
5. Felöntöm a forró alaplével, amibe előtte 5-10 perccel beleáztattam a sáfrányt.
6. Megszórom az aprított chilivel, elkeverem, majd a rizst egyenletesen középen, keresztben egy sávban a paella-serpenyőbe szórom (lásd a lenti képen), és a serpenyőt rázogatva eloszlatom benne, hogy a rizsszemek mind elmerüljenek a lében. Innentől már ne keverjük!
7. A lángot lejjebb veszem alatta, közepesre vagy annál kicsit gyengébbre, és 15-20 percig főzöm, míg a rizsszemek majdnem készre nem puhulnak.
8. Ekkor megszórom a zöldborsóval, elhelyezem a tetején a rákokat, egyenletesen elosztva serpenyőben (kissé bele is nyomkodhatjuk) és a kagylókat is belerakosgatom, élükkel lefelé, hogy mikor kinyílnak lefelé nézzen a „szájuk”.
9. Így főzöm még 5-7 percig, míg a rizs és a zöldborsó teljesen átfő, a garnélák is szép rózsaszínre főnek, és a kagylók kinyílnak (amelyik nem nyílik ki dobjuk ki az ételből).
10. A legvégén facsarjunk egy kis friss citromlevet a paella tetejére.

Tálaláskor szedjünk mindenből a tányérra, mellé adjunk egy gerezd citromot és frissen sült fehér kenyeret, bagettet.
Tipp!
A csirke alaplé helyett készíthetjük hal vagy rákpáncél alaplével vagy felesbe csirke alaplével keverve.
Ha nem kapunk chorizo kolbászt, helyette füstölt paprikás csabai vagy lángolt kolbászt is használhatunk.
Csirkehús helyett vagy mellett sertés vagy nyúl húst is tehetünk a paellába.
A paella csak frissen elkészítve jó, ne melegítsük, annyit készítsünk ami el is fogy!
Milyen is ez a paella? Finom fűszeres hús, hal és tengeri herkentyűk, remek sáfrányos lében főtt rizzsel... Az ízek és állagok egész kavalkádja egy tányéron. Füstös, csípős, fűszeres, puha, krémes, szaftos egyszerre.
Hűvös, friss habzó bort ittunk hozzá, Homola pincészet kékfrankos gyöngyöző rozéját.

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 800 Ft./adag
Bor: 1750 Ft./palack (Homola '11)


2 megjegyzés:

  1. Végre egy olyan magyar nyelvű recept, amelyik nem hosszú szemű rizsből akar paellát csinálni! Respekt :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!