Keresés a blogban

Gazpacho – a megoldás kánikula idejére


Tombol a kánikula, itt nálam már több mint egy hete 35 fok felett van a hőmérséklet. Ilyen melegben az embernek nem sok kedve van főzni, a tűzhely begyújtásának a gondolatától is leizzad. Én már napok óta főzés nélkül előállítható ételeken, szendvicseken, hidegtálakon, joghurton és müzlin élek.
Az ilyen forró napokra találták ki az okos spanyolok a gazpacho nevű hideg levest, ami nem más mint sokféle zöldségből, olívaolajjal fokhagymával és beáztatott szikkadt kenyérrel elkészített jégbe hűtött finomság, amihez ráadásul nem kell bekapcsolni a tűzhelyet, elég hozzá egy turmixgép és egy hűtőszekrény.
Én azért tettem bele egy kis csavart, lévén a gazpacho egyik fő alapanyaga a fürtös uborka, de az nekem nem volt itthon, viszont volt a hűtőmben egy nagy adag kovászos uborka. Gondoltam miért ne ez legyen az alapja az én gazpachómnak, ráadásul már eleve rendelkezik a gazpacho pár jellegzetes ízével, ami a fokhagyma és a só. Ez tehát az én gazpacho receptem.


Hozzávalók (4 adaghoz):

. 3 db. kovászos uborka + a levéből egy csészényi
. 2-3 db. nagyobb friss érett paradicsom
. 1 db. tv paprika
. 1 db. piros kápia paprika
. 1 db. hegyes zöldpaprika (ha csípős, elég a fele is)
. 2 db. szikkadt zsemle v. szelet kenyér
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 fej lilahagyma
. extra minőségű szűz olívaolaj
. sherry v. rizsborecet (v. fehérborecet)
. só, bors
. görög joghurt és snidling a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A zsemléket egy tál vízben beáztatom.
2. Az uborkákat, paradicsomokat, paprikákat és a hagyma felét feldarabolom és a bormixer poharába dobom, majd leturmixolom, ha kell egy keveset hozzáadok a kovászos uborka levéből is.
3. Ízesítem 2-4 ek. ecettel, sózom és borsozom, majd nagyjából 1 dl. olívaolajat öntök hozzá és újra átturmixolom, most a lehető legsimábbra.
4. A turmixot egy sűrű szitán (lehet fémszűrőn is) átpasszírozom (én szeretem ha a gazpachóm teljesen sima, kicsit sem darabos, és így a paradicsom héjától és a magoktól is megszabadulok) egy nagyobb tálba, majd átöntöm egy nagy dunsztosüvegbe.
5. Kiöblítem a mixer poharát, majd beledobom a kinyomkodott áztatott zsemléket, ráreszelem a fokhagymát, egy kicsit löttyintek rá az uborkaléből, és a botmixerrel teljesen simára, krémszerűre dolgozom.
6. A leveshez adom ezt a „zsemleszószt”, adok még hozzá ½ dl. olívaolajat, alaposan elkeverem, majd megkóstolom és ha kell, sózással vagy még egy kis ecettel olajjal igazítok még az ízeken.
7. Az üveget lezárom és 3-4 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
8. Tálalás előtt egy kevés jeges víz hozzáadásával beállítom a leves végső sűrűségét.

Tálaláskor a tányérra merek a gazpachoból, a közepére helyezek egy kanálnyi sűrű görög joghurt gombócot, majd megszórom a nagyon apróra vágott maradék lilahagyma és snidling keverékével, és kevés felkockázott paradicsom húsával. Legvégül meglocsolom a legjobb olívaolajommal is.
A gazpachót tálalhatjuk kis pohárkákban is, jégkockákkal megpakolva, a tetején egy kis darabolt hagymával...
Tipp! Az ízeket és arányokat teljesen a mi ízlésünk szerint állítsuk be. Ha van amit jobban szeretünk, abból tehetünk többet is bele, vagy ha nem szeretünk valamit, ki is hagyhatjuk. A gazpachonak Spanyolországban is ezernyi variációja van, ezer -féle képen készítik, nem kell tartanunk magunkat semmilyen kőbe vésett recepthez. A lényeg, hogy friss és jó minőségű alapanyagokat használjunk. Ne sajnáljuk belőle a drága és finom olívaolajat és a napon, „tőérett” szabadföldi paradicsomot.
Hűtőben napokig eláll, így lehet belőle nagyobb adagot is készíteni egyszerre.
Termoszban pár jégkockát dobva mellé, a munkába is magunkkal vihetjük frissítőnek, vagy egy könnyű ebédnek.
Igazi frissítő ízek, az uborka, a paradicsom és a paprika zamatai tobzódnak ebben a remek levesben, vagy inkább koktélban, amit az ecet savassága és az olaj selymes íze egyensúlyoz ki. Emellett a leves és a joghurt krémes állaga és a ropogós hagyma és paradicsom kockák adják az étel textúrájában a kontrasztot... Egy egyszerű étel komplex élménnyel, érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 30 perc + 3-4 óra a hűtés
Költségek: kb. 250 Ft./adag
Energiatartalom: 350 Kcal./adag


1 megjegyzés:

  1. nagyon jó lett ez is! kösz. most került a hűtőbe holnapra.
    megkockáztatnék belőle sorbetet is, előételnek. vékonyra szeletelt kolbásszal.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!