Keresés a blogban

Töltött csirke



A karácsonyi menü része volt ez a fogás. Nem akartam túlspilázni az ünnepeket, valami flancos étellel így találtam ki, hogy egy egyszerű, magyaros töltött csirke, tepsis krumpli és hozzá pecsenyeszósz (gravy-szósz) legyen az ünnepeken. Erre a célra rendeltem a szokásos forrásomtól egy szépen megtermett kapirgálós tanyasi csirkét, hogy azért megadjuk a módját mégiscsak. Ami talán különleges ebben a receptben, hogy a csirkét előtte teljesen kicsontoztam, és úgy töltöttem meg, és nem a csirke hasüregét tömtem meg a töltelékkel.


Hozzávalók (6 adaghoz):

. 1 db. egész tanyasi csirke kb. 1,8-2 kg.
. 30 dkg. csirkemáj és szív vegyesen
. 5 dkg. bacon v. angol szalonna
. 3 fej hagyma
. 1 fej + 3-4 gerezd fokhagyma
. 2-3 db. szikkadt zsemle
. 1 db. tojás
. 6-8 db. friss zsályalevél
. 2 ág friss rozmaring
. 4-5 ág friss kakukkfű
. 1 csokor friss petrezselyem
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. só, bors, majoránna,
. 1 dl. tejszín
. 5 dkg. vaj
. olívaolaj
. 1 liter sötét alaplé

Elkészítése:

1. Először is elkészítem a köretet, egy serpenyőben olajat forrósítok és üvegesre pirítok benne 2 fej apróra vágott hagymát, miközben hozzáadom a felaprított rozmaringot és kakukkfüvet.
2. Hozzáadom a kis kockákra vágott szalonnát is és együtt pirítom míg a hagyma aranybarnára nem karamellizálódik.
3. Beleteszem az apróra vágott májat, egy-két percig sütöm, míg a máj színt nem kap, ezután belereszelem a fokhagymagerezdeket.
4. Felöntöm a fehérborral és addig forralom, míg a nagy része el nem forr alóla, közben sózom, borsozom, egy nagyobb csipetnyi majoránnát morzsolok bele.
5. A bő vízben (vagy tejben) beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zsemlét is hozzáadom és alaposan elkeverem.
6. Apróra vágott friss petrezselymet és zsályát adok még hozzá, lehúzom a tűzhelyről és egy tojást ütök bele, majd az egészet szépen elkeverem, félreteszem és hagyom kihűlni.

7. Ezután kicsontozom a csirkét. Akinek nincs ebben rutinja, annak ajánlom ezt a videót, ebből megtanulható a kicsontozás technikája.
8. A kicsontozott csirkét kiterítem bőrével lefelé, megsózom és borsozom, majd a kihűlt tölteléket egyenletesen elosztom rajta, tömködök a combcsontok helyére is, majd összehajtogatom, és egy kender kötözőzsinórral hengerformára kötözöm (lásd, a képen/videón).
9. Kis tálkában összekeverek 2 tk. sót és a vajat, ezzel alaposan megkenem a csirkét mindenhol.
10. Egy rácsos tepsi aljába dobok egy félbevágott hagymát és félbevágott fej fokhagymát, a csirkéről lenyesegetett húsokat, szárnyvéget és pár csontot is, fölé teszem a rácsot, arra fektetem a csirkét mellével lefelé, és a 190-200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és 80-90 percig sütöm.
11. Félidőben megfordítom a madarat, megkenem/meglocsolom az alatta összegyűlt zsiradékkel, majd a vége felé még ránézek, és ha kezd nagyon megbarnulni, beterítem pármai sonka (vagy bacon) szeletekkel, nehogy megégjen. Ha kész ellenőrzöm egy maghőmérővel, belül is elkészült-e (70-75 Celsius-fok), vagy ha nincs maghőmérőnk, szúrjunk egy hústűt a közepébe, majd a hegyét az ajkunknak érintve érezhetjük elég forró-e...
12. Közben, ezzel párhuzamosan, elkészítem a tepsis krumplit is, az itt leírtak szerint.
13. A megsült csirkét melegen tartva, félreteszem pihenni legalább 30-40 percre.
14. A tepsiből leöntöm a felesleges zsiradékot, a tepsit a benne lévő megsült hagymákkal (hozzáadom a csirkéről leszedett sonkákat is) és nyesedékkel felteszem a tűzhelyre és felforrósítom, meghintem egy fél kanálnyi liszttel, elkeverem és pirítom kicsit, majd felöntöm az alaplével.
15. Pár percig forralom, míg minden pörzsanyag feloldódik a tepsi aljáról, azután egy szűrőn át, átöntöm/passzírozom egy nyeles forralóedénybe, majd a szószt 10 percig forralva a felére sűrítem.
16. Egy deci tejszínt adok hozzá, hogy selymesebb legyen, és ha kell sózom, borsozom.

Tálaláskor a tányérra szedek a krumpliból, egy vastag, kétujjnyi szeletet vágok a csirkéből ezt helyezem mellé, majd a pecsenyeszósszal körbelocsolom. Savanyúsággal, céklával vagy almapaprikával kínálom.
Tipp! A fentieken kívül bármilyen általunk kedvelt töltelékkel elkészíthető ez az étel.
Köretnek jól illik mellé a vajas krumplipüré is, egy kis salátával, vagy tálalhatjuk csak friss zöldsalátával is.
Mit is lehet elmondani erről az ételről? Aranybarna, ropogós csirkebőr, puha szaftos csirkehús, ízletes, fűszeres töltelékkel, és pompás pecsenyeszósszal... Ennyi! Szerintem ennél nem kell több.
Száraz, testesebb furmintot ajánlok hozzá, Tokaj-hegyalja vagy Somló vidékéről...

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 800 Ft./adag
Energiatartalom: 740 Kcal + köret


7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet,dejó lenne ha megcsinálná valaki nekem..Most ebben a hóesésben..szivesen elfogadnám!Nyammm!..aztán tovább lapátolnám a havat!gratulálok,nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Farkas Márta18:01

    Szeretettel várnánk január 29-én Gödöllőn a 3. Téli Szarvasgomba Ünnep-en! ( ami talán Hőgyészt is szeretné helyettesíteni).Sőt: lenne számodra egy kis igazi jó "tagliatelle"...

    VálaszTörlés
  3. sebespatak12:35

    koszi a kicsontozos videot!!

    VálaszTörlés
  4. És ki tudtad csontozni a video alapján? Ügyes vagy!:)
    A csirke meg istenien néz ki!:)

    VálaszTörlés
  5. Andrass921:42

    A csirke fantasztikusan néz ki! A töltelék nagyon hasonló ahhoz, amit én csinálok. A gravy-be tejszint tenní főbenjáró bűn :)
    Azt meg mindig csodáltam, hogy lehet 10 perc alatt elforralni fél liter vizet (alaplevet).
    A csontozó vieóért örökké hálás leszek!!!!
    Remélem ezt már egészségesen csináltad.

    VálaszTörlés
  6. Megint egy nyálcsorgatós recept, köszi!
    Amiért plusz hálás vagyok, az a kaják kalóriatartalma. Amit kiírsz hogy egy adagra vonatkozik, ott a képen látható mennyiségre kell gondolni?

    VálaszTörlés
  7. az egész mennyiséget négy személyre számoltam. kb. 2 ilyen szelet adja ki az írt kalóriát, de köret nélkül. de most hogy mondod, módosítom 6 személyre, mert sok lenne négy embernek egy egész töltött csirke...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!