Keresés a blogban

Göngyölt császárhús párolva, mézes-szójás szószban sütve...


Anyám állított be egy darab bőrös császárhússal, hogy csináljak belőle valamit. Hirtelen nem tudtam mit kezdeni vele, mert meglehetősen laposka volt szegény, így egyben megsütni nem volt érdemes. Aztán jött az ötlet, hogy akkor feltekerem és úgy sütöm meg, a többi meg már jött magától...
Ennek az ételnek jó hosszú neve van és nem is egyszerű elkészíteni, de ennek ellenére szerintem ez egy tipikusan vendégváró vacsorának/ebédnek való étel. Mivel az elkészítés java része az előző nap történik, a végső elkészítés tulajdonképpen gyors és egyszerű, nem kell órákat a konyhában sürgölődni a vendégek érkezése előtt, készülhetünk nyugodtan a fogadásukra.
Ehhez a recepthez válasszunk a hentesnél egy négyszögletes darab, vékonyabb, laposabb császárt, ami inkább húsos mint zsíros, és ha nem akarunk küzdeni vele otthon, kérjük meg a hentest, hogy szedje le a bőrét.

Hozzávalók:

. 1,2 – 1,5 kg császárhús
. 2 sárgarépa
. 2 fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 1 liter hús alaplé
. 1 liter édes cidre/cider (almabor)
. 2-3 ág friss rozmaring
. 2-3 ág kakukkfű
. 2-3 zsályalevél
. 5 ek. sötét szójaszósz (kínai v. indonéz típusú)
. 5 ek. méz
. 2 ek. száraz sherry
. 1 ek. balzsamecet
. 1 tk. paradicsomsűrítmény
. 1 ek. apróra vágott friss rozmaring
. 1 tk. barnacukor
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítés, előző nap:

1. a húst lebőrözöm, lenyesegetem a nagyobb zsírokat, majd sózom borsozom mindkét oldalát.
2. Szorosan feltekerem és egy kötözőzsinórral összekötözöm, hogy megtartsa rolád formáját.
3. Egy sütőedényben olajat forrósítok, és a megkötözött hús minden oldalát körbepirítom, majd ezután kiveszem.
4. A visszamaradt zsiradékba dobok két feldarabolt sárgarépát és két fej durvára vágott hagymát, sózom, borsozom és addig pirítom, míg a hagyma üveges nem lesz.
5. A húst visszateszem a zöldségekre, és felöntöm hús alaplével, hogy félig ellepje, majd annyi cidert (almabort) öntök rá, hogy a húst majdnem befedje.
6. Belereszelem a fokhagymákat, hozzáadom a kakukkfüvet, zsályát és a rozmaringot, szorosan lefedem alufóliával, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 3 órára.
7. Ezután kiveszem, és a párolólében benne hagyva hagyom kihűlni.
8. Levagdosom róla madzagot, majd duplára vett alufóliára teszem, jó szorosan feltekerem, mindkét végét összecsavarom, hogy a lehető legszorosabb legyen, majd beteszem a hűtőbe 24 órára.
9. A párolólevet leszűröm, és lefedve szintén a hűtőbe teszem.

Elkészítés másnap:

1. Először a mártást készítem el. Egy forraló edénybe öntök két kanál. sherryt, egy kanál balzsamecetet, hozzáadok egy kiskanál paradicsompürét és egy kiskanál barnacukrot, majd beleszórom az apróra vágott rozmaringot is.
2. Addig forralom míg az egész egy sűrű krémmé nem áll össze.
3. A hús párolólevét lezsírozom, majd 3-4 decit hozzáöntök a mártás alapjához, elkeverem, és ezután nagyjából a kétharmadára beforralom.
4. Előveszem a húst, és 2,5 - 3 centi vastag szeletekre vágom.
5. Egy pohárban összekeverem a szójaszószt a mézzel, amit egy nagy, felforrósított serpenyőbe öntök, és ebbe fektetem a szeletekre vágott húst.
6. Egy kanállal folyamatosan locsolgatom a hús tetejét, miközben 12-15 perc alatt, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9), rákaramellízálom a szószt a húsra. Közben, félidőben megfordítom a húst, óvatosan, nehogy szétessen.
7. Miután a húst kitálalom, a serpenyőben visszamaradt sűrű szószra öntöm a kész mártást és alaposan elkeverem, majd egy szószos edénybe töltöm.

Tálaláskor a köret mellé helyezzünk két szeletet és a szósszal körbeöntözve kínáljuk.
Tipp! Én most egyszerű párolt rizst készítettem hozzá köretként, de jól illik mellé a hagymás krumplipüré is.
Az előfőzést/párolást akár két nappal előtte is megejthetjük, a hűtőben sokáig eláll az alufóliába tekert hús is és az főzőlé is.
Ha nincsen otthon sherry a szószhoz, használhatunk helyette rizsbort vagy tokaji szamorodnit is.
A hús ne legyen túl zsíros, a felesleges zsírokat vágjuk le róla, és szedjük ki az esetleges csontokat és porcokat is mielőtt felgöngyöljük.
Ez egy elképesztően finom hús. A hosszú párolástól igazán vajpuha és omlós lesz, az íze meg a rákaramellizálódott édes-sós máztól rendkívül ízletes.
Cseh vagy angol barna sört ajánlanék hozzá...

Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: kb. 580 Ft./adag
Sör: 370 Ft. - Krusovice

4 megjegyzés:

  1. Hű, megvan mit csinálunk majd anyámmal következő vasárnap :D
    Csodásan néz ki, még reggelire is megenném :)

    VálaszTörlés
  2. Jó lájtos nyári kaja, bár most majdnem ősz van :) Hozzám is beállíthatna vele valaki. De ha nem, ide vele, nyitom az ablakot

    VálaszTörlés
  3. nekem nagyon bejött ez a szójás-mézes cucc, legközelebb talán csirkeszárnnyal is kipróbálom...:)

    lorien,
    most legfeljebb csak az üres tányérokat tudtam volna küldeni. de ha elmosogatva visszatranszportálod, részemről... :)))

    VálaszTörlés
  4. Mi is néhány éve fedeztük fel a császárhúst magunknak, addig csak néztük, hogy ki veszi ezt meg... Hihetetlenül jó kajákat lehet belőle csinálni! Szerintem ezt is ki fogom próbálni, köszi.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!