Keresés a blogban

Csirkecomb, körtével és gruyère sajttal (al forno)

Ezt az ételt, az egyik kedvenc sorozatom a „Pushing Daisies” (Halottnak a csók) ihlette. Ebben, a pitekészítő Ned kedvese Chuck, a nénikéinek készített pitét, az ő kedvenc íz-párosításával, ami a körte és a gruyère sajt.
Ezt a párosítást én is szeretem, ezért megmozgatta a fantáziámat. Volt otthon gruyère is, meg körte is, de mivel én nem vagyok pitekészítő, valami mással kellet összehoznom őket. A hűtőben találtam még csirkecombot is, így nekiláttam improvizálni… Ez lett belőle.

Hozzávalók:

· 1.5 kg. csirkecomb (kb.6 db. egész)
· 2-3 db körte
· 10 dkg gruyère sajt
· sültcsirke-fűszerkeverék
· olívaolaj
· 1 ág friss rozmaring (összevágva 1ek.)
A besamelhez:
· 4-5 dl. tej
· 1 ek. vaj
· 1 ek. liszt
· 1 tojás sárgája
· só, szerecsendió

Előkészületek:

A csirkecombokat kicsontozom, lebőrözöm (a csontokat félreteszem alaplé készítéshez), és nagyobb darabokra vágom. Megszórom sültcsirke-fűszerkeverékkel, meglocsolom kevés olajjal, majd alaposan belemasszírozom a húsba az egészet. Fél órára félreteszem.
A rozmaringot apróra vágom.

Elkészítés:

Egy serpenyőben, olívaolajat forrósítok, és nagy lángon, kis adagokban, kérget sütök a húsokra. Egy sütőtálba, vagy tepsibe rakosgatom, szorosan egymás mellé. Mikor megtelik a sütőtál, sózom, borsozom, megszórom a rozmaring nagy részével és félreteszem.
Egy forralóedénybe, egy evőkanál vajat vagy ghít melegítek, egy púpos kanál lisztet szórok rá és állandó keverés mellet, zsemleszínűre pirítom. Ezután felöntöm fél liter tejjel, és gyors kevergetés közepette, felforralom. Mikor besűrűsödik a besamel, félrehúzom. Egy tojás sárgáját keverek bele, folytonos keverés mellet, nehogy kicsapódjon. Belereszelek egy negyed szerecsendiót, sózom, borsozom, és a sajt felét belereszelem. Alaposan elkeverem.
A körtéket meghámozom, és fél centi vastag szeletekre vágom. Szorosan egymás mellé téve, befedem velük a húst, majd rászórom a rozmaring maradékát. Ráöntöm a sajtos besamelmártást, egyenletesen elsimítom a tetején, hogy mindenhová jusson. Egy kicsit megütögetem a sütőtálat, hogy minden résbe eljusson a mártás, majd a sajt másik felét a tetejére reszelem.
180(hőlégkeverés)-200 fokra előmelegített sütőben, az alsó polcon, 35-40 percig sütöm, míg a sajt rápirul, és a hús átpuhul. Kész!










Tippek, tálalás:

Párolt, vagy petrezselymes rizzsel, esetleg krumplipürével tálaljuk.
A kicsontozott húsokat, nem muszáj feldarabolni, hagyhatjuk egyben is kiterítve, de én jobban szeret darabolva, mert így könnyebb adagolni a tálaláskor. Természetesen készíthetjük csirkemellből vagy pulykamellből is.
A finom vajpuha csirkehús, az édes, puhára párolódott, a rozmaringtól enyhén gyantás-fűszeres körte, ami szinte elolvad a szánkban, és a remek, karakteres gruyère sajtos besamelmártás, ami finoman rápirult az egészre, így együtt alkotják ezt a nagyszerű ételt.
Egy palack Traminit érdemes bontani ehhez a kiváló étekhez…

Elkészítési idő: 80 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!