Keresés a blogban

A világ legkirályabb szendvicse

Legalábbis szerintem. Tudom, ez egy meglehetősen merész kijelentés, és mindenki kapásból vágja rá a saját „világlegkirályabbszendvicse”-receptjét, de ezt a posztot én írom, szerintem meg ez a legjobb és kész!
A legenda szerint, Lord Sandwichnek köszönhetjük e nagyszerű találmányt, aki nem akarta otthagyni a jó lapjárást, ezért szólt az inasának, hogy vacsora helyett tegyen egy szelet marhasültet két szelet kenyér közé, és hozza a kártyaasztalhoz.Sokan lebecsülik a szendvicsek kulináris értékét, pedig egy jó szendvics elkészítése ugyanannyi odafigyelést és szakértelmet igényelhet, mint egy bonyolult fogás megalkotása. Egy jól sikerült szendviccsel egy komplett étkezést lehet kiváltani, ezért nagyon nem mindegy, mit teszünk bele, itt is fontos a minőségi
alapanyag.

Ezt a szendvicset Jamie Oliver egyik kajája ihlette, amit még vega koromban gyakran készítettem. Kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de ahhoz, hogy ehessünk a világ legjobb szendvicséből, a saját magunk sütötte zsemle és a recept pontos követése elengedhetetlen. Íme!

Hozzávalók:

A kenyérhez (4 db):
3 csésze kenyérliszt (BL 80-as)
0,5 dl tej
1 tk. élesztő (szárított)
5 dkg vaj
só, cukor, víz

A fűszervajhoz:
10 dkg vaj
3-4 db, napon szárított paradicsom (vagy 1 ek. olasz paradicsompüré)
1 csokor petrezselyem
félmaréknyi friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szardellafilé
1 ek. frissen reszelt parmezán
fél ek. dijoni mustár
fél tk. Cayenne-bors vagy őrölt chili
őrölt bors, só

4 db nagyméretű vagy 8 közepes csiperkegomba
8-10 salátalevél v. egy zacskós saláta (pl. endíviamix)
2 fej vöröshagyma v. lilahagyma
4 ek. majonéz
4 nagy szelet gouda v. cheddar sajt
8 vékony szelet angolszalonna (hajszálvékonyra szeletelve, vákuumfóliába csomagolva kapható a nagyobb boltokban)


Előkészületek:

Először is elkészítem a zsemléket. Három csésze lisztet teszek egy keverőtálba, és egy mélyedést alakítok ki benne. Egy deci langyos vizet és egy deci langyos tejet öntök a mélyedésbe. Hozzáadok egy fél kocka olvasztott vajat, egy csipet sót, egy teáskanál cukrot és élesztőt, majd az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem és jól átgyúrom, míg sima nem lesz a tészta. Félreteszem egy-két órára egy meleg helyre, hogy megkeljen. Azután újra átgyúrom, négyfelé osztom, és kb. 2 cm magas korongokat készítek. A tetejükre lisztet szitálok, letakarom egy fóliával, és megint félreteszem egy órára kelni. Ha a duplájára kelt, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütöm.
Míg a zsemlék sülnek, nekiállok a fűszervajnak. A vajat, az apróra vágott aszalt paradicsomot, a felaprított petrezselymet, az átpasszírozott fokhagymát, a száráról leszedett kakukkfűleveleket, a szardellákat, a parmezánt és a mustárt, a fekete és a Cayenne-borsot beleteszem egy robotgépbe (vagy egy keverőtálba, ez esetben botmixert használok), jól megdolgozom, hogy egy egynemű fűszervajat kapjak.A salátaleveleket megmosom, a hagymát megpucolom, és közepesen vastag karikákra vágom. Egy kevés majonézt készítek egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, egy csipet sóból és porcukorból, valamint egy kis extraszűz olívaolajból. A gombafejeket egy papírtörlővel letisztítom (vízzel nem szabad mosni, mert a gomba beszívja a vizet, így elveszti az ízét), a tönkjét kivágom.


Elkészítés:

A gombafejek belsejét vastagon megkenem fűszervajjal, egy kiolajozott sütőtálba vagy tepsibe teszem, és egy 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Amikor kész, félreteszem, hogy egy kicsit hűljön, ezután csíkokra vágom és nagyjából négy részre osztom. Közben egy serpenyőben ropogósra sütöm az angolszalonna-szeleteket.Összeállítom a szendvicset. A zsemlét kettévágom, az alját megkenem majonézzel. Salátaleveleket halmozok rá, ráteszek egy szelet cheddar sajtot és egy adag gombát. A gomba tetejére két angolszalonna-szeletet teszek, erre helyezem a hagymakarikákat, végül ráteszem a sütőtálban visszamaradt fűszervajba tunkolt zsemle másik felét. Kész!

Tippek, trükkök:

A fűszervajat elkészíthetjük előző nap is, sőt, mivel fagyasztható, akár hetekkel is. Az elkészült vajat fóliába csavarva, egy hurkát kialakítva fagyasszuk le, így a felhasználáshoz egy-egy karikát levágva róla, többször is használhatjuk. Ez a fajta fűszervaj steakekhez, halakhoz, grillezett húsokhoz és zöldségekhez egyaránt használható.
A gomba csak frissen elkészítve jó, ne melegítsük, inkább csak annyit készítsünk, amennyi el is fogy. Az így elkészített gomba nemcsak szendvicsbe, hanem pl. rizottóra feltétként is kiváló. Grillszezonban, a grillrácson sütve, az olvasztott fűszervajjal kenegetve is el lehet készíteni, így akár köretként is adhatjuk húsok mellé.
Ha a szendvicsből kihagyjuk a szalonnát, a vajból pedig a szardellát, megkapjuk a szendvics vegetárius verzióját, amit magam is sokszor fogyasztottam grillpartik alkalmával, még boldogult vega koromban.

S hogy szerintem miért ez a világ legkirályabb szendvicse? Csak meg kell kóstolni. Hiszen miből is áll?! Frissen sütött zsemlében egy vajpuhára sült gomba, amin sülés közben szinte átfolyt a fűszerezett vaj, átitatva annak minden ízével, rajta a ropogósra pirított, hajszálvékony, fele zsír-fele hús, zamatos angolszalonna, mindez friss-ropogós saláta és hagymakarika közé zárva, egy szelet érett cheddar sajttal megfejelve, friss majonézzel, mmm…Kivételesen most nem bort ajánlanék hozzá, hanem egy jó pohár, pincehideg, ír Kilkenny sört.

Rukkola pesto – pesto di rucola

Ez a pesto remek lehetőség, a maradék rukkola hasznosítására. Én is sokszor dobtam már ki fonnyadt rukkola leveleket, mert a megvett mennyiségnek csak a felét használtam el, és a többiről megfeledkeztem.
Ilyenkor jó megoldás a peszto, mert így átmenthetjük egy rendkívűl finom szószba a rukkola markáns ízeit.

Egész csirkecomb kicsontozása

1. Megfogom a csirkecombot, és egy stabilan fekvő vágódeszkára fektetem, a bőrös oldalával lefelé.
2. Egy éles késsel, végigvágom a húst, bevágva csontig, végig vágva a csont felszínén.
3. Széjjelhúzom a húst, és a csont mindkét oldalán, óvatosan végigvágom, míg a csont ki nem emelkedik a húsból.
4. Ezután, a térdizülethez közel, a felsőcomb-csont alatt beszúrom a kés hegyét, a csont és a hús közé, és kifelé húzva, végigvágom.
5. Megismétlem az alsócomb-csontnál is.
6. megemelem a csontot, és elválasztom a térdizületnél is.
7. kiterítem a kicsontozott húst, és ahol vastagabb, ott ferde vágásokkal szétnyitom, hogy egy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú szeletet kapjak.
8. folpackkal letakarom, és egy húsklopfolóval enyhén megütögetem.













Az így kapott szeleteket serpenyőben natúran, vagy panírozva kisüthetjük. De lehet grillezni, vagy töltelékkel megkenve, feltekerve kisütni.
A maradék csontokból, főzzünk alaplevet.

hús alaplé

Ezt az alaplevet, ugyanezzel a zöldségezéssel/fűszerezéssel, elkészíthetjük borjú-, marhaborda csontból vagy gerincből, bárány lapockacsont vagy sertés karajcsontból is.

Hozzávalók:

. 1 kg húsos csont
. 2-3 db közepes sárgarépa
. 1 db közepes fehérrépa (gyökér)
. 1 fej hagyma
. 1 kissebb paradicsom vagy napon aszalt paradicsom
. egy-két szál zellerszár
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 szardellafilé
. 5 szem egész bors
. zöldfűszer-csokor (kakukkfű,zellerlevél,petrezselyem,rozmaring) -elhagyható
. 2,5 liter szénsavmentes ásványvíz














Elkészítés:

A hideg vízben, egy nagy fazékban beleteszem a csontokat és húsdarabokat, a szardellát, és erős lángon felforralom. Mikor már forr lejjebb veszem a lángot, és beleteszem a zöldségeket, fűszereket (a forráskor keletkezett habot nem kell leszedni, mert sok ízanyag van benne. menet közben úgy is elfövi a habját és kitisztul a leves).
Közepesnél kisebb lángon (kerámialap: 4/9), gyöngyözve-forralva, két óráig főzöm.
Mikor kész, hagyom egy kicsit lehűlni, majd átszűröm egy másik edénybe a levét.
Hűtőbe teszem, és mikor teljesen lehűlt. Leszedem a tetejére kiült zsírt.
Ha nem használom fel egyből, akkor lefagyasztom. Literes adagokban, villámzáras hűtőtasakba öntöm, egy műanyag edénybe állítom, és a fagyasztóba teszem. Fagyasztva, 4-5 hónapig is eláll.

Felhasználás:

Ez az alaplé, bármilyen levesekhez, mártásokhoz, rizottóhoz, stb. felhasználható. Sót nem tartalmaz, így azt figyelembe kell venni a főzéskor.
A fagyasztóból kivéve, tegyük egy melegvízzel teli edénybe, zacskóstól, így engedjük fel, vagy a zacskót levágva a fagyott alapléről, lábasban, tűzhelyen is felmelegíthető.

Gyorsan majonézt!

Pizza-projekt 2.

.
… Folytatva a pizza-túrát, a tegnapi toplistát tovább bővítve, az első helyezetthez értem. Íme a legnagyobb kedvenc – és szerintem –, a létező legegyszerűbb és legfinomabb pizza, a margherita.

Pizza-projekt

Időnként rákattanok egy-egy ételre, és képes vagyok egy héten belül többször is elkészíteni. Leggyakrabban a pizzával vagyok így, hiszen annyiféleképpen lehet variálni, hogy sokszor fel sem tűnik, hogy a héten negyedszer készítek pizzát. Nemrég is egy ilyen „rohamot” éltem át, és gondoltam, ezt most megosztom veletek. Azért racionális magyarázata is van a dolognak, mert ha az emberfia nekiáll pizzatésztát készíteni, önkéntelenül felmerül a hatékonyság kérdése. Hiszen négy adag tészta meggyúrása ugyanannyi időbe és fáradságba kerül, mint egyetlen nyomorult kis pizzára való adag elkészítése. Tehát győz a termelési hatékonyság, én meg ehetek egy héten át pizzát.

Sült kacsamell hagymalekvárral és croutonnal

A hétvégén leltároztam a mélyhűtőmben. Időnként át kell néznem, mert hajlamos vagyok elfelejteni, miket pakoltam be az utóbbi hónapokban. Ennek általában két következménye is szokott lenni, az egyik, hogy négy-öt zacskó finomfőzeléket, zöldborsót vagy spenótot találok, mert minden bevásárláskor veszek egyet, mivel elfelejtem, hogy már van, a másik, hogy egy rakás maradék kész kaját találok, amiről megfeledkeztem. Az első esetben egy hétig finomfőzeléket eszek, a második esetben a kutyáim esznek házi kosztot egy hétig, mivel persze, nincs megdátumozva a kaja, így én nem merem megenni. Most viszont kincset is találtam, egy szép darab kacsamell formájában. Ezt készítettem el.

Ha már kacsamell, akkor adta magát, hogy hagymalekvárt is készítsek hozzá, nálam ez hozzátartozik, mint libasülthöz a párolt káposzta, vagy pörkölthöz a nokedli.A kacsamellet lehet rozéra, közepesre, vagy teljesen átsütni (bár aki ilyet tesz, az meg is érdemli, amit kap). Én a közepesre sütés híve vagyok, mert így kívül ropogós, belül szaftos húst kapok. A rozé kényes dolog, nagyon el kell találni, hogy hús a külső kérgén kívül teljesen rózsaszínű legyen, mégis megsüljön annyira, hogy eltűnjön a nyers kacsahús kellemetlen mellékíze. A teljesen átsütött kacsamellről inkább nem beszélnék, mert szerintem aki csak így hajlandó megenni a húst, az inkább maradjon a sertésnél vagy a csirkénél.

Hozzávalók 4 személyre:

2 db kacsamell (kb. 30dkg/db)
5-6 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 ág friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
4 ciabattazsemle (vagy 8 szelet toastkenyér)
5 dkg vaj
4 ek. méz (vagy 3ek. barnacukor)
olívaolaj, étolaj
1-1,5 dl. alaplé
só, bors, babérlevél,
száraz vörösbor (kékfrankos)


Előkészületek 1.:

A kacsahúst bepácolom. A kacsamell bőrét egy éles késsel, rombusz alakban bevagdosom, vigyázva, hogy csak a bőrét és a zsírréteget szeljem át, a húsba ne vágjak bele. Ezután mindkét oldalát sózom, borsozom. Egy edénybe beletépkedem a rozmaringot és a kakukkfű felét, rászórok egy gerezd fokhagymát, szeletelve. A melleket bőrrel lefelé ráfektetem a fűszerágyra, és annyi étolajat öntök rá, hogy ellepje a húst. Két-három napra, de minimum 24 órára a hűtőbe teszem.

Előkészületek 2.:

A két napig pácolt húst kiveszem a hűtőből, hogy mire sütésre kerül a sor, szoba-hőmérsékletű legyen. Eközben a hagymát megpucolom, és vékony csíkokra vágom. Egy gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágok. A ciabattákból ujjnyi vastag szeleteket készítek, a héjukat levágom és négyszögletesre formázom. (Ha toastkenyerünk van, akkor egyszerűen levagdosom a széleit, és kész).Elkészítés:

Egy serpenyőt, amibe belefér mindkét mell, közepes hőfokon felforrósítok. A kacsamelleket kiveszem az olajból és lecsöpögtetem.
Forró serpenyőbe teszem a húst bőrrel lefelé, és 8-10 percig sütöm, míg barnára nem pirul.
Ezután megfordítom, és a másik oldalát kezdem sütni, kb. 5 percig. Közben egy fogóval (nem húsvillával!) forgatva, az oldalait is megpirítom, hogy mindenhol kérget kapjon.
Ha kész, 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 3-6 percre, a hús vastagságától függően. (Ha műanyag nyele van a serpenyőnek, akkor előtte betekerem alufóliával.) Amikor elkészült, a hús kiveszem, és alufóliába tekerve, félreteszem és melegen tartom.
A serpenyőt a benne lévő kisült zsírral visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra (ha túl sok zsír sült ki, leöntök róla egy kicsit).
A hagymát beledobom a zsírba, és pirítani kezdem. Amikor kezd összeesni, ráöntöm az alaplevet és egy deci vörösbort.
Hozzáadom a maradék kakukkfüvet, a babérlevelet, a szeletelt fokhagymát, borsozom és addig párolom, míg elforrja a levét.
Újra vörösbort öntök alá, és elforralom. Ezt addig ismétlem, míg teljesen meg nem puhul a hagyma (20-30 perc).
Ekkor hozzáadom a mézet, még pár percig forralom, amíg szirupos, lekvárszerű nem lesz a szaftja.
Egy nagyobb teflonserpenyőben vajat olvasztok egy kis olívaolajjal, közben beledobom a megmaradt fokhagymagerezdet megroppantva. Mikor a vaj felforrósodott, a kenyérszeletek mindkét oldalát megpirítom a fokhagymás vajban.

Tippek, ötletek, tálalás:

A sült kacsamell csak frissen jó, nem áll el másnapig. Ha rozé kacsamellet akarunk készíteni, ne tegyük a sütőbe! Az egybesült húsokat, mielőtt felszeleteljük, mindig pihentetni kell minimum 10 percet, hogy a sütés közben visszahúzódott húsnedvek visszaáramolhassanak a rostokba. Ettől puhább és szaftosabb lesz a hús. Sütés közben ne használjunk húsvillát, ne szúrjuk meg a húst, mert akkor kifolyik belőle az értékes húsnedv.
A hagymalekvár csatos üvegben egy hétig is eláll a hűtőben. Remekül illik sertéssültekhez vagy akár a kertben grillezett húsokhoz is.
A sült kacsamellet hagymalekvárral tálalhatjuk petrezselymes burgonyával vagy vajas krumplipürével. Én azonban vajas-fokhagymás pirítóssal (croutonnal) szeretem igazán. A tányérra teszek belőle két szeletet, erre helyezem a ferdén szeletelt kacsamellet, és mellé öntök egy kis (vagy sok) hagymalekvárt. Így a kenyérre szivárog a rendkívül finom szaft, ami a puha, omlós hússal és a finom édes-sós hagymalekvárral együtt olyan ízkombinációt eredményez, amit nehéz szavakba foglalni.
Ezt már csak egy pohár Gere Tamás-féle, villányi kékfrankossal lehet fokozni, (a főzéshez is ezt használtam), melynek elegáns illata, finom savai és gyümölcsös, kicsit borsos zamata szépen harmonizál az étel ízeivel.

Gnocchi bazsalikomos paradicsomszósszal

Kisebb kitérő után, most visszaeveznék a talján vizekre, evvel a remek, viszonylag könnyen elkészíthető étellel.
A gnocchi (ejtsd: nyokki) alaptésztájának kétféle elkészítési módja ismert, a tojásos és a tojás nélküli. Én attól teszem függővé, melyik verziót készítem éppen, hogy van-e tojás otthon. Mivel most nem volt, a tojás nélkülit csináltam meg. Szerintem mindkét fajta nagyon finom.

Gnocchi elkészítési módja

Hozzávalók (4 adag):

· 60 dkg burgonya (héjábanfőtt, pucolva, összetörve)
· kb. 20 dkg liszt
· 1 tojás
· 5 dkg parmezán vagy garana padano frissen reszelve
· só













Elkészítés:

A héjában puhára főzött krumplit megpucolom, egy nagyobb keverőtálba teszem, és egy villával, vagy krumplinyomóval, áttöröm.
Hozzáadom a lereszelt parmezánt, a felvert tojást, sózom, és összekeverem.
Apránként, annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz. Kézzel összegyúrom, és mikor kezd elválni a táltól, de még egy kicsit ragadós, egy belisztezett deszkára borítom. Átgyúrom, majd nyolc részre osztom.
A tésztából, kb két centi átmérőjű hurkát sodrok, egy késsel két ujjnyi szeletekre vágom, és kis golyókat formálok belőlük. Egy villával, amit előtte lisztbe mártok, lelapítom. Belisztezett tálcára teszem őket, és egy kicsit félreteszem szikkadni, hogy egy kis kéreg száradjon rá, főzés előtt.
Lobogva forró vízben addig főzzük, míg a gnocchik fel nem jönnek a víz tetejére.


Tippek:

A parmezánt kihagyhatjuk belőle, vagy éppen helyettesíthető mással, például bazsalikommal (pesto), spenóttal, gesztenyemasszával, vagy sütőtökkel. Így kaphatunk különleges ízesítésű gnocchikat.
Ha nem használjuk fel azonnal, le is fagyaszthatjuk. Akkor az a teendő, hogy mikor kész a tészta, egy belisztezett tálcán, szétosztva, hogy ne ragadjanak össze, két órára betesszük a mélyhűtőbe, majd mikor már elég keményre fagyott (két-három óra), egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy kevés lisztel, kézzel átforgatjuk, és adagonként, hűtőtasakba csomagolva visszatesszük a fagyasztóba. Felhasználáskor, a fagyott gnocchikat kiszedjük a zacskóból, és egyszerűen a forró vízbe dobva, megfőzzük.

Zsályás vaj – salsa alla salvia

Hozzávalók:

10 dkg vaj (márkázott)
2-3 evőkanálnyi olívaolaj
egy maréknyi friss zsályalevél
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj

Elkészítés:

Egy serpenyőben, közepes lángon, felmelegítem a vajat és az olajat. Beledobom a zsályaleveleket, és a vékonyra szeletelt fokhagymát, és addig pirítom, míg a levelek ropogósak, és a fokhagyma szeletek, aranybarnák nem lesznek. Ezután félrehúzom, és belekeverem a reszelt citromhéjat.

Ez a szósz, leginkább, gnocchihoz, vagy raviolihoz illik.

Mirepoix / soffritto – zöldségkeverék alap, ragukhoz


Mirepoix (Fr. ejtsd: mírpoá), olaszul soffritto. Ez egy zöldségekből álló keverék, ami az alapja szinte minden ragunak, legyen az Francia, Angol, vagy Olasz recept.
Baromi egyszerű, egyenlő arányban tartalmaz sárgarépát, zellerszárat, póréhagymát, és vöröshagymát.
Attól függően, hogy a ragunkat milyen hosszú ideig főzzük, különböző méretűre készíthetjük. Kis kockákra, közepesre, vagy nagyobb darabokra.
Az összetevők azonban mindig azonos méretűek legyenek.
A kész zöldségkeveréket, adagonként lefagyaszthatjuk.

Hozzávalók:
· 4-5 db sárgarépa
· 1 csomag zellerszár (5 szál)
· 2 szál póréhagyma
· 4 fej hagyma


Mirepoix felhasználásával készült ételek pl:
Burgundi marharagú – boef bourgignon
Pulykahús tonhalszósszal

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: 900 Ft.

Vega trükk, avagy pacalpörkölt laskagombából.

A pacalpörkölt mindig is a kedvenc ételeim közé tartozott de volt az életemben egy több éves periódus mikor vega voltam. Ezt a látszólag feloldhatatlan ellentmondást volt hivatott áthidalni ez az étel.
Tulajdonképpen ez egy egyszerű gombapörkölt aminek a „pacalos” jellegét a fűszerezés, a laskagomba formája és állaga adja.

Mivel jelenleg egy hosszabb alkotói válságból kifolyólag anyagiakban némileg kihívásokkal küszködök, úgy gondoltam most előjövök egy olcsó kajával. Ez a pörkölt nagyjából 500Ft/4fő költséggel megúszható, mivel a laskagomba az olcsóbb gombafajták közé tartozik.

„Perverz csirke”, avagy sörön ülő csirke

A csirke efféle bizarrnak tűnő sütési módja évek óta a kedvenceim közé tartozik. Egyrészt, mert rendkívül egyszerű az elkészítése, és mégis villoghatunk vele a vacsoravendégek előtt, mintha mi lennénk Jamie Oliver vagy Gordon Ramsey, másrészt ily módon könnyen elérhetjük, hogy a csirke húsa rendkívül puha és omlós legyen. Egyszerűen nem lehet elrontani.

A csirke egészben sütésének számos módja közül ez az egyik legegyszerűbb. Nem kell hozzá grillsütő vagy speciális sütőedény, csupán egy doboz sör és egy tepsi. Bedörzsöljük olajjal, só-bors, és megsütjük. Ennyi. Sokáig így csináltam és nagyszerű volt, de egyszer kipróbáltam Stahl Judit egyik mázával, és azóta legtöbbször így készítem. Persze, egy kicsit igazítottam rajta, saját szájízem szerint.

Hagymás krumplipüré


Hozzávalók:

· 1.20 kg burgonya (nagyjából egyforma darabok)
· 3-4 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
· 1 ág kakukkfű,
· egy babérlevél
· 1 gerezd fokhagyma
· 5-7 dkg vaj
· 1-2 dl tej
· só, bors, cukor

Előkészületek:

A krumplikat megmosom. A hagymát, miután megtisztítottam, julienre vágom, azaz, a félbevágott hagymát, nem fél karikákra, hanem arra merőlegesen, hosszanti irányban szeletelem, vékony csíkokat kapva. A fokhagymát passzírozom.

Elkészítés:

1. A burgonyát, héjastól, sós vízben felteszem főni.
2. Eközben, egy serpenyőben a vaj felét megolvasztom, egy kis olívaolajjal együtt, és a hagymát rádobom. Sózom, borsozom, és közepesnél erősebb fokozaton, sütni kezdem.
3. Mikor a hagyma megpuhult/összeesett, egy kiskanál cukorral segítem a karamellizálódást. Hozzáadom a fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és lefedve, 20-25 percig párolom közepes fokozaton.
4. Azután, kiveszem a kakukkfüvet, és babérlevelet, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, majd még pár percig pirítom, míg az összes lé el nem tűnik alóla, és egy sűrű lekvárszerű állagot nem kapok.
5. A megfőtt burgonyát (egy késsel megszúrom, ha könnyen belemegy, megfőtt), leszűröm, leszedem a héját, felkockázom, és egy villával, vagy krumplinyomóval összetöröm.
6. Közben a maradék vajat adagolom hozzá, és a tejjel beállítom a sűrűségét, fakanállal habosra keverem.
7. Hozzákeverem a hagymát, ha még kell, sózom és borsozom. Kész!
















Tippek, ötletek:

A hagymás burgonyapüré, egyaránt remekül passzol az erősen fűszerezett, és a semlegesebb ízű húsételekhez is. Leginkább sült csirkéhez, és egyben sült sertés húsokhoz ajánlom. De pompásan illik a kerti grillezett, BBQ szószos húsokhoz is.
Csak frissen elkészítve az igazi!

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 140 Ft./adag

A ciabatta

A ciabatta, egy rendkívül finom, olasz, lukacsos belsejű, péksütemény, amit többnyire szendvicseknek, vagy enyhén megpirítva, a bruschetta alapanyagának használnak. Nevét (ciabatta=papucs) alakjáról, mivel legtöbbször lapos és négyzet alakúra készítik, kapta. De létezik zsemle, és kisebb cipó formában is.

Póréhagyma krémleves

Bizony, bizony, beköszöntött a rossz idő, és ezzel egy időben eljött a krémlevesek ideje is. Legalábbis én úgy vagyok ezzel, hogy a forró, krémes és tartalmas levesek inkább az őszi–téli időszakban esnek igazán jól. Most a póréhagyma-krémleves általam kedvelt verzióját osztom meg veletek.
A krémlevesek elkészítésének rengeteg módja ismert. Szinte ahány ház, annyi recept. Az alábbi változatot azért szeretem, mert jóformán minden zöldségféléhez adaptálható. Spárga, répa, brokkoli, karfiol stb. mind-mind elkészíthető e recepttel, csak az alapanyagot kell behelyettesíteni. Esetleg a fűszerezéssel vagy a betétekkel lehet finomra hangolni az egyes variációkat.

Bevásárlólista:

. 30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 nagyobb burgonya
. 50 g vaj (márkázott)
. olívaolaj
. 1 liter zöldség- vagy húsalaplé
. só, fehérbors
. 2 ek. tejszín
. egy kisebb ág kakukkfű vagy (1 tk szárított)
A croutonhoz:
. 4 szelet toastkenyér
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. vaj
. 2 ek. olívaolaj

Előkészületek:

Elkészítem a zöldség alaplevet. A póréhagymát vékony karikákra szeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A croutonnak szánt kenyér háját levágom, a belsejét kb. másfél centis kockákra darabolom, és félreteszem.





















Elkészítés:

Egy lábasban 3 evőkanálnyi olajat és a vajat hevíteni kezdem. Beledobom a póréhagymát, és fonnyasztani kezdem. Amikor a hagyma összesik, megsózom (óvatosan, ha az alaplé sózott), borsozom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntöm az alaplével, beledobom a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzni kezdem. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor félrehúzom, és egy botmixerrel az egészet simára turmixolom. Ezután egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen. (Ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor rusztikusabb lesz a levesünk.) Hozzáadom a tejszínt, elkeverem, visszateszem a tűzhelyre, és amikor újra forrni kezd, félrehúzom és melegen tartom, míg elkészül a crouton.
Egy teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi olajat és vajat melegítek, közben beledobok egy megroppantott fokhagymát. Amikor felforrósodott, kiveszem a fokhagymát, és beleszórom a kenyérkockákat. Sűrűn rázogatva a serpenyőt, minden oldalán készre pirítom a kenyereket, majd egy papírtörlővel kibélelt tálba szedem.

Tippek, ötletek, tálalás:

A krémleves csak frissen elkészítve az igazi. Annyit főzzünk, amennyit meg is eszünk. Kenyérkockák helyett készíthetünk betétnek olajban ropogósra sütött zsályaleveleket is.A póréhagyma-krémleves finom, friss „zöldhagyma”-ízével, selymes-krémes állagával, tartalmasságával, igazi kényeztető élmény lehet egy hideg őszi-téli napon. Ugyanakkor kitűnően illik egy többfogásos vacsora menüsorába is.A leveshez egy palack reduktív eljárással készült, sauvignon blanc-t ajánlanék. Ez a bor a könnyű, friss savakkal és „zöld” illatjegyeivel, remekül passzol a zöldséges krémlevesek zamatához...

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!